Alex Weitz (US) tiltle: Rule Of Thirds music: Jazz release date: april 28, 2023 label: Outside in Music promotion: Lydia Liebman Promotions info artist: Greg Ward © Rootsville 2023 |
---|
Alex Weitz, oorspronkelijk afkomstig uit Arizona, was lid van de bekroonde Tucson Jazz Institute Ellington Band. Alex voltooide zowel zijn bachelor- als masterstudie aan de University of Miami Frost School of Music. Alex heeft opgetreden en was headliner op gewaardeerde locaties en jazzfestivals over de hele wereld, waaronder het Red Sea Jazz Festival, Tucson Jazz Festival, Dizzy's Club, The Nash, Kennedy Center Millennium Stage, Birdland en het South Beach Jazz Festival.
In 2019 won hij de tweede plaats in de Michael Brecker International Saxophone Competition in Eilat, Israël. Zowel in 2019 als in 2021 ontving hij een ASCAP Herb Alpert Composer Award. In 2021 won hij de "Pathways to Jazz" -beurs van Boulder County Arts, waarmee hij zijn aanstaande album kon financieren.
Na door een pandemie veroorzaakte carrièreaanpassingen en het diep gevoelde verlies van zijn vader, begon Weitz de rijke muzikale verhalen van Rule of Thirds te schetsen als een manier om dergelijke uitdagingen te overwinnen. Met hernieuwde drive en focus markeert deze release het smeden van een nieuw begin met acht originele composities en één arrangement, een stoere showcase van diep interactieve creativiteit.
Weitz navigeert enthousiast naast zijn toevertrouwde kwartet: pianist Tal Cohen, bassist Ben Tiberio en drummer Michael Piolet. Zo'n tien jaar geleden, lang voordat ze vanuit Miami naar New York verhuisden, begonnen de vier samen te spelen. Een lichtgevende, met sterren bezaaide selectie gastartiesten, waaronder pianist Emmet Cohen, drummer Ari Hoenig, trompettist Marcus Printup en gitarist Yotam Silberstein, sluiten naadloos aan bij deze dans.
Nieuwe sonische platforms met toewijding aan het verleden verschijnen op Rule of Thirds, waar Weitz put uit drie muziekstijlen die hem het meest aanspreken als zowel luisteraar als componist: rechttoe rechtaan jazz, klassieke muziek en door rock beïnvloede oneven metrummuziek. Het resultaat van deze combinatie is een programma gespeeld met stellaire kameraadschap en een elegante mix van muzikale tradities.
De titel van het album is genuanceerd met betekenis. Oppervlakkig gezien drukt Rule of Thirds uit dat dit het derde album van Weitz als bandleider is. Het is ook een synthese van de drie bovengenoemde genres en een product van Weitz' nieuwe muzikale samenwerkingen in New York, de derde stad waar hij professioneel heeft gespeeld. Thematisch gezien is deze titel echter een voortzetting van de visueel gerichte taal die Weitz tot stand heeft gebracht tijdens zijn eerste twee opnames en een knipoog naar zijn werk tijdens de pandemie als videograaf.
Chroma, het debuut van Weitz, is een woord dat betrekking heeft op het kleurenspectrum van een afbeelding, terwijl de opvolger, Luma, een term is die de helderheid van een afbeelding uitdrukt. Weitz verbetert de twee voorgaande concepten met een derde component van fotografie, "The Rule of Thirds", een bekend visueel statuut om het onderwerp van een afbeelding buiten het midden en binnen een derde van het frame te plaatsen met het oog op compositie en creativiteit. Muzikaal bereikt Rule of Thirds dit aantrekkelijke onderscheid.
Het album opent met "The Hive", een hard rijdend, rechttoe rechtaan swingfestijn, vernoemd naar Weitz's favoriete veganistische restaurant in Miami. Met gastoptredens van Emmet Cohen en Ari Hoenig en compositorische wendingen geïnspireerd door Joe Henderson, houdt dit nummer luisteraars betrokken terwijl het zich bezighoudt met de tijdloze kunst van de blues. Dit wordt gevolgd door 'Nocturne in C Sharp Minor', een peinzende, donkere en kronkelende melodie die het zuivere tenorgeluid van Weitz combineert met de prachtig lome gitaarklank van Yotam Silberstein.
Klassiek beïnvloed, het stuk gaat over van de humeurige, provocerende opening naar een intense finale, en bevat solo's van Silberstein en pianist Tal Cohen. Vanaf dit punt slaat "Rude Awakening" een hoek om, gebruikmakend van vreemde meterfrasen op een meer felgekleurd aanbod. Hier omarmt Weitz een stilistische en kronkelige melodische gestalte, die zijn ritmesectie naar verhoudingsgewijs rijke excursies leidt. "Convent Court" is een swingend stuk gewijd aan Weitz's favoriete straat in Harlem, en is de eerste compositie die hij schreef na aankomst in New York.
Met Emmet Cohen en Marcus Printup is deze selectie rechttoe rechtaan plezier met een paar onverwachte wendingen. Zijn enige arrangement, "Love for Sale", kruidt het origineel van Cole Porter met dynamische kromming, wonderbaarlijk ritmisch samenspel en behendige uitspraken van Weitz aan het roer. Het album wordt afgesloten met meer klassieke inspiratie op "Sonata for Fred", een eerbetoon aan de overleden vader van Weitz en zijn liefde voor klassieke muziek. Een aangrijpend duet tussen Cohen en Weitz baant zich een weg door zeeën van gevoelige herinneringen.
Met Rule of Thirds giet Weitz emotie en uitgesproken persoonlijkheid in elke noot, waarmee hij zijn rijke melodicisme en superieure compositie verder bevestigt. Een verbluffend vervaardigde toevoeging aan het oeuvre van de hedendaagse jazz, Rule of Thirds is een overvloedig nieuw begin voor de veelomvattende artiest, een gekenmerkt door wijsheid, dynamische groepssynergie en speelse interactie.
tracks:
- The Hive (5:31)
- Nocturne in C Sharp Minor (6:24)
- Rude Awakening (5:57)
- Harlem Lullaby (6:15)
- Odyssey (4:19)
- Convent Court (6:15)
- Rule of Thirds (6:24)
- Love for Sale (7:28)
- Sonata for Fred (4:43)